Blogi pihan ja puutarhan suunnittelusta, rakentamisesta ja maisemoinnista

Siirtonurmen asennus ja nurmikkotyöt sujuvat ammattilaiselta kätevästi

by Jordan Banks

Oman talon rakennusprojektissa ollaan jo pitkällä, kun päästään laittamaan pihaa ja puutarhaa kuntoon. Rakennustyöt aloitetaan aina maanrakennustöillä, jossa maa muokataan maaperän laadusta riippuen sopivaksi ja kestäväksi talon rakennukseen. Maata joko kaivetaan, jyrätään, louhitaan ja tasoitetaan, maaperätutkimuksessa selvitettyjen tarpeiden mukaan. Maanrakennustöitä aloitettaessa täytyy pihasuunnitelma olla jo valmiina, että tiedetään, toimintojen sijoittelu, kulkuväylät, alueet joille istutetaan, näkösuojien tarve ja puutarhan perusrakenteiden sijoittelu. Pihatöiden suunnitteluun kannattaa käyttää ammattilaisen asiantuntemusta, koska pihasuunnittelijalla on laaja osaaminen materiaaleista, kasveista, maaperätyypeistä ja pinnanalaisista kerroksista, valaisusta ja siitä, miten vesi vaikuttaa pihaan ja rakennuksiin. Ammattilaisen kanssa voi tehdä erilaisia suunnitelmia, riippuen siitä, kuinka paljon itse haluaa pihan rakennukseen osallistua. Omien taitojen mukaan voi pihasuunnitelman pohjalta toteuttaa osan töistä itse ja antaa osan urakoitsijan tehtäväksi, kuten esimerkiksi siirtonurmen asennus, nurmikkotyöt tai kasvuolosuhteisiin sopivien kasvien valinta.

Mitä kaikkea pihasuunnitelma sisältää

Pihan suunnitteluun ja toteutukseen on paljon erilaisia mahdollisuuksia, mutta kannattaa huomioida esimerkiksi pihan olosuhteet, sen sijainti, muodot ja miten vuoden- ja vuorokaudenajat vaikuttavat sen olosuhteisiin ja kasvillisuuteen. Eri palveluntarjoajilla pihansuunnittelupaketeissa on vaihtelua. Pihasuunnitelma voi olla esimerkiksi yleissuunnitelma, jossa määritellään pihan perustoimintojen sijoittelu, kuten oleskelualueet, kulkuväylät, auto- ja pyöräpaikat, istutusalueet ja puutarhan perusrakenteiden sijainti. Pelkän yleissuunnitelman tilaaminen on riittävä silloin, jos haluaa itse rakentaa pihan sen pohjalta ja omaa tarvittavat taidot ja aikaa. Toteutussuunnitelma on paras vaihtoehto silloin, kun haluaa rakennuttaa pihan tai suurimman osan siitä viherurakoitsijalla. Viherurakoitsija tarvitsee toteutussuunnitelman tarjouksen tehdäkseen. Toteutussuunnitelma on laaja ja sisältää piha-, valaistus-, kasvi- ja istutussuunnitelman ja siinä on myös mietitty valmiiksi käytettävät materiaalit, mallit ja tuotteet sekä laskettu rakentamiseen tarvittavat materiaalimäärät. Osasuunnitelma sopii silloin, jos pihalla on esimerkiksi jokin ongelma kohta tai haluaisit muuttaa puutarhassa vain yhtä osa-aluetta. Jos et ole aivan varma, mikä suunnitelmista sopisi parhaiten juuri sinulle, voit tilata pihasuunnittelijalta myös neuvontakäynnin.

Pihasuunnitelman hinta

Pihasuunnitelman hinnat vaihtelevat, riippuen esimerkiksi suunnitellun alueen laajuudesta ja sen tyypistä, suunnitelman yksityiskohtaisuudesta, suunnitteluun käytetystä ajasta ja suunnittelijan koulutuksesta ja kokemuksesta. Kannattaa vertailla eri palveluntarjoajien palveluita, löytääkseen itselle sekä budjettiin että mieltymyksiinsä sopivan paketin. Kun piha on muuten valmis, siirtonurmen asennus, nurmikkotyöt ja muut puutarhanhoitoon liittyvät työt hoituvat myös sujuvasti ammattilaiselta.

Voit lukea lisää pihasuunnittelun palveluista esimerkiksi Satakunnan Viherpalvelu Oy sivuilta.

jaa